Friday, October 29, 2010

nasi lemak lima posen..!!

"mata burung hantu..!"

"dahi cendul..!"

"nasi lemak lima posen...!"

Cis.. camana la aku boleh terjebak layan filem cinta melayu kat panggung ni?!
Kalo Magika gua bole terima lagi beb.

Sampai skang terngiang-ngiang lagi dialog mamat hero tu.

Well, tak le teruk mana pun filem melayu ni. Filem mat saleh pun tak tara mana.
Baru gua paham. Cuma kena buang ego jer. Buang prejudis.
Tapi kalo filem arahan prof UITM tu jangan harap la gua nak duduk 2 jam dalam bilik gelap tu.
En. Ahmad Idham, bole tahan la jugak hasil kerja lu. Santai dan rilex. Untuk sementara je lar.

Disulami dengan kegelapan bilik sambil bertemankan popcorn dan ice lemon tea.
Tak sedar dah 2 jam gua kat dalam tu. Layan jugak.

Satu jer yang tak best, ada filem bajet rendah tengah dok shoot kat sebelah. Pelakon wanita utama sedang memainkan watak bermain-main dengan burung punai pelakon lelaki utama.

Yang mata ni pulak asyik nak dok ushar jer shooting filem bajet rendah tu. Setan punya setan!!

Woi bangsat... tak mampu nak sewa bilik ke..!!!

mak ngan anak sama jer...

Baru-baru ni kecoh dalam paper pasal budak perempuan kena sorok jin.

Berduyun-duyun dan beratur panjang ler tok moh, pa'wang dan dukun nak menawarkan khidmat mengangkap jin. Masing-masing nak tunjuk skill terpendam. Sampai ada yang ngaku dapat tangkap 12 ekor semuanya. Fuh banyak tu. Abih rumah keluarga budak perempuan tu jadi port lepak jin. Gua tak tau camana cara diorang tangkap jin tu. Mungkin pakai special weapon macam Ghostbuster tu kot.

Lepas jin dah kena tangkap, mak budak perempuan tu claim dapat batu delima pulak. Katanya pemberian encik jin, dengan penuh confident'nya. Baik pulak jin tu yer. Dah sorok anak dara orang bayar ganti rugi balik. Tapi kat alam jin matawang ringgit malaysia tak diguna pakai. Harap maklum.

Beberapa hari yang lepas, si emaknya ngadu yang anak daranya dah hilang balik. Katanya kena bawak lari dengan jin lagi. Pulaknya, tak abih lagi. Hari tu punya confirm si tok moh cakap dah get rid off semua jin-jin tu. Mungkin ada sekor yang tertinggal tak dapat di trace oleh tok moh. Biasa la tu, kesilapan teknikal. Si emak bagitau yang anak daranya ada sms yang beliau skang kat area Gunung Jerai lepak kejap ngan jin. Ada pulak line kat Gunung Jerai tu yer. Hanset apa anak daranya pakai. Teringin gua nak angkat satu.

Last-last, keluar dalam paper hari ini polis jumpa budak perempuan tu kat Seremban. Ada kat rumah sahabat penanya yang baru dikenali kat laman internet. Ahh sudah.. Mana satu yang betul ni. Mungkin beliau naik flight dari Gunung Jerai kot turun Seremban. Mana la tau. Jin kan kaya. Macam Bruce Dickinson tu ada flight sendiri.

Siasat punya siasat, akhirnya budak perempuan tu ngaku yang beliau keluar sendiri dari rumahnya naik bas ekspress ke Seremban dan bukannya ke Gunung Jerai. Beliau turut membawa bersama kad atm dan beberapa ketul batu delima. Beliau juga telah mengaku yang beliau ke rumah sahabat penanya atas dasar kehendak beliau sendiri. Bukannya mengikut atau mendapat jemputan jin.

So, pihak polis pun menegaskan bahawa kes tersebut telah selesai. Jadi bukan ler salah jin. Tak pasal-pasal jin yang dapat busuk nama. Manusia ni ada yang lagi buruk dari perangai jin rupanya. Dah gatal nak kahwin gamaknya anak dara makcik sorang ni.

Cuma satu jer yang gua musykil, yang tok moh dok tangkap selama hari ni apa? Hisshh, tak pasal-pasal satu Malaysia kena tipu. Mak ngan anak sama jer.

Pengajaran : Tak baik tipu, dosa weh..

Thursday, October 28, 2010

Ningsun, Mr. Richard & Warali...

Baru abis nonton Durja Ningsun tadi. Episod highlight.
"Mr. Richard penjajah..!", kata Si Warali. Warali memang tak suka orang Inggeris tapi lain pula bagi Ningsun.
Ningsun jatuh hati pada kebaikan Mr. Richard. Begitu juga buat Mr. Richard yang ikhlas menyayangi Ningsun. Mr. Richard memang baik dan ikhlas mahu memperisterikan Ningsun. Mereka tak pernah terlanjur dan Mr. Richard tak pernah ambil kesempatan pada Ningsun.
Namun, lain pula bagi Si Warali. Beliau memang dah lama benci dengan Si Richard. Selama hari ni pun, Warali cuma pura-pura baik dengan orang British tu. Tambah pulak bila mengetahui Mr. Richard dengan Ningsun bercinta. Lagi la hangin satu badan Warali.
Memang Mr. Richard penjajah. Tapi beliau tak pernah mengambil kesempatan pada bangsa yang dijajah. Beliau tak pernah usik anak dara bangsa yang dijajah. Inikan pula nak merogol anak dara bangsa yang dijajah.
Tetapi, bangsa yang dijajah sanggup pula merosakkan sesama bangsa yang dijajah sendiri. Sanggup merogol wanita dari sesama bangsa yang dijajah. Tak cukup dengan itu, sanggup memfitnah sesama bangsa yang dijajah dengan menggelar sebagai pelacur. Tak cukup lagi, siap ajak anak sendiri join the club sekali. Baikkan ayah dia..?!
Berpuluh tahun Ningsun menanggung aib bahana fitnah dari lelaki yang sesama bangsa dijajah. Berpuluh tahun Ningsun terseksa batinnya akibat dari nafsu rakus serakah lelaki-lelaki dari sesama bangsa yang dijajah.
Tiada siapa yang tahu cerita di sebaliknya. Tiada siapa juga yang ingin mengambil tahu kisah penderitaannya. Apa salah Ningsun. Apa dosa mayatnya yang menahan fitnah Warali selama berpuluh tahun. Maka, episod tadi adalah penentuan. Penentuan kepada kebenaran yang sebenar.
Oh yer, baru aku sedar bangsa yang dijajah tadi tu adalah bangsa aku sendiri. Padan la aku nak termuntah bila orang-orang logo penimbang tu laung "ketuanan... ketuanan...".
Tak abis-abis datuk nenek moyang kita salahkan penjajah. Tapi lupa yang anak cucu bangsa sendiri perosak bangsa sendiri. Hmm.... kesian atok.

Sunday, October 24, 2010

dapat apa?

Berhari-hari sanggup tinggalkan rumah, anak-anak dan tanggungjawab semata-mata nak tunjukkan kesetiaan pada parti. Dapat apa?

- dapat nengok puteri-puteri yang single mingle, bini-bini orang.....

remote control

Adik beradik bergaduh berebutkan remote control sampai berbunuh-bunuh. Tukar je lar guna tangan cara manual. Susah sangat ker...?

Sunday, October 10, 2010

adooiii..

Adooiiii... tak dapat online lagi...
PC problem blom settle lagi...
Addooii...