Wednesday, December 29, 2010

Arwah Ayah

Arwah ayah aku seorang yang boleh di kira kuat agama juga orangnya walaupun tak nampak alim. Arwah seorang penyokong dan pengundi parti PAS. Namun, ketika orang lain sibuk menghantar anak-anak ke sekolah kebangsaan agama, lain pula bagi arwah ayah aku. Arwah mengambil keputusan untuk menghantar aku dan adik ke sekolah 'Methodist'. Beliau tidak menghiraukan sedikit pun persepsi orang lain tentang sekolah jenis methodist ni. Beliau langsung tak takut kalau-kalau anak-anaknya terjerumus dengan pengaruh Christian dan Yahudi seperti yang digembar-gemburkan orang. Niat beliau hanya satu iaitu mahu melihat anak jantannya yang 2 kerat ni boleh berbahasa, membaca dan menulis dalam bahasa Inggeris. Itulah salah satu impian arwah dulu.
Sekolah zaman dulu-dulu ada jenis 'Malay Medium' dan 'English Medium'. Ayah aku tak dapat masuk 'English Medium' so arwah frust sikit bila tengok anak-anak melayu yang layak time tu fluent berbahasa Inggeris. That's why kenapa arwah hantar aku dan adik ke sekolah orang putih meskipun yurannya agak tinggi berbanding dengan sekolah-sekolah biasa yang lain. Bukan maksudnya sekolah kebangsaan biasa tu tak bagus, tapi sebagai ketua keluarga arwah mahukan yang terbaik untuk kami berdua.
Alhamdulillah, impian arwah tercapai. Walau tak sebagus menteri-menteri Englishnya but at least mat dan minah saleh takde chance la nak tipu kami berdua. Dari segi pelajaran pun taklah bagus mana sangat. Kerja pun taklah berpangkat besar tapi arwah tahu yang sekurang-sekurangnya aku dan adik tak buta English. Jangan tak tahu, budak-budak yang masuk universiti tersohor tempatan pun ada yang Englishnya hancur.
Kata sesetengah pihak yang merasakan mereka tu golongan yang pandai dan celik agama bahawa sekolah jenis methodist ini kuat pengaruh Christian dan Yahudi. Ini bisa memesongkan akidah pelajar-pelajar melayu khususnya. Bagaimana pula bagi yang bukan melayu tetapi beragama Islam? Macam-macam lagilah kata golongan tertentu ni.
Well, dari standard 1 hingga form 5 aku dan adik di sekolah methodist tapi tak pernah pulak lagi aku dengar ada sesiapa yang suruh mahupun menghasut para pelajar melayu untuk keluar dari agama. Tak pernah dan takde langsung. Ustaz dan ustazah diberi sepenuh kuasa dan kepercayaan oleh pengetua yang berbangsa cina christian untuk menjalankan aktiviti atau program khas buat para pelajar melayunya. Cuma masalahnya, pelajar melayu ni saja ada yang degil tak mahu turut serta dan termasuklah aku sendiri. Bila difikirkan balik, malu pulak rasanya.
Kesimpulannya, apa guna masuk sekolah agama tapi bila tamat belajar jadi pengebom berani mati. Bunuh orang-orang yang tak berdosa malah membunuh diri sendiri. Adakah ini yang dinamakan 'Syahid'? Adakah Syahid itu bermaksud meletupkan diri sendiri? Inikah yang dinamakan 'Jihad'?
Tanya hati dan ingat apa niat yang sebenarnya. I'm a Muslim's and I have faith too.

Sunday, December 26, 2010

I'm a Muslim's too.


Kecoh jugak ler dalam facebook sehari dua nih dek pasal upcoming show kat atas tuh. Sampai ada yang sanggup melabelkan sesama manusia dengan gelaran yang aku sendiri pun meremang bulu satu badan membacanya. Mungkin individu tersebut terlupa dan tak sedar bahawa beliau telah membuka 'pekong'nya sendiri.

Peminat muzik metal di sini sudah lebih bijak dan matang kini dalam minat muzik mereka berbanding dengan dahulu. Saya kira mereka sudah pun maklum sendiri bagaimana nak membezakan antara muzik dan ideologi mahupun culture. So tak perlulah nak melabelkan peminat muzik sebegini dengan bahasa-bahasa yang kasar dan tak menyedapkan.

I'm a Muslim's too and I have Faith. I only believed in Allah S.W.T. which is the only god and Muhammad is the messengger. I'm not a satanic worshipper nor even satanic follower. I'm just a normal person and human being same as you are. I'm just a Music Lover who interested in Metal. That's all. Watching this band performance or listen to their songs would never ever change my believe's and IMAN's. Insyaallah...

Wednesday, December 15, 2010

Penapis Air

Penapis air tengah laku buat masa ni. Sana sini orang dok promote penapis air. Rumah ke rumah, pejabat ke pejabat dan mungkin di sekolah juga. Banyak faedah khasnya bagi kesihatan diri. Sesuai untuk yang kencing manis, darah tinggi, lemah jantung dan mungkin juga mati pucuk!

Laptop sana sini ke usung, tak boleh tinggal bagi memudahkan kerja. Kata-kata juga kena susun rapi biar sampai kalah budak U yang nak buat presentation. Baru kasi cair telinga sekali dengan khazanah-khazanah di dalamnya. Pengidap 3 serangkai perlu prepare diri kuatkan gegendang pendengaran. Pakcik makcik, kerani, pegawai kerajaan atau swasta dan guru-guru malah housewive sudah lebih bijak berbicara soal kesihatan dan perubatan berbanding doktor-doktor. Subjek 'medical' bakal dimansuhkan tak lama lagi.

Bukan nak bicara soal kesihatan mahupun perubatan. Bahkan sakit demam mati hidup orang pun takde nak kisah. Bukan masalah sapa-sapa pun.

Ini berkenaan dengan target atau rating. Yang penting 'pointer' atau 'marks' kena naik bulan ni. Rating jualan tinggi, pointer pun tinggilah. Pointer tinggi, bonus atau saguhati pun sure besarlah. Sebuah MPV import buatan Korea bakal menghiasi garaj rumah nanti.

Penyakit sembuh atau tak itu belakang kira. Mati hidup pun aku tak kisah. Janji itu MPV aku yang punya..!!!

Monday, November 29, 2010

anak cucu tumpang kencing...

25 hb November, aku 'Ngangkung' di Parade bersama mama dan adik. Dah jadi satu aktiviti wajib pulak sekarang. Takpe, ini salah satu aktiviti riadah sihat, orang kata family outing. By the way, dua kerat tu je lar family aku pun. Ini lebih baik daripada aku 'ngangkung' dengan awek, nanti lain yang di'ngangkung sudahnya. Cheh.., macam ada awek je abang ni!!

Bagi aku bukan lawak basi atau lawak bodoh pun. Ini lawak serius. Serious shit weh, I tell you. Rasanya, bukan juga lawak yang boleh jadi anthem bermusim anak muda dan perasan muda yang boleh dipraktikkan pada kenalan-kenalan. So buat yang tak berkesempatan 'ngangkung' tak perlulah risau kerana tiada eksperimen akan dijalankan ketika aksi sembang kencang berlaku dengan kawan anda nanti.

Takde nak puji bahkan nak junjung sekali pun, namun jujurnya ada pesanan betapa pentingnya kesedaran agama dan kasih sayang dalam sesebuah institusi keluarga. Siapa sangka, dalam sinis itu ada serius. Kadang tu bagi yang serius bermesej pun akan kedengaran... "alah berlakon buleh lar... buat tengok..!!", kata sesetengah orang. Cumanya, terpulang pada yang punya diri. Kalau dah sedar baguslah, kalau belum tu there's something jahil la to you.

Satu perkara yang tak bleh blah, suri rumah tangga di kampung yang speaking dialeg KL. Sebut Eira Syazira betul-betul.

Kan bagus kalau doktor-doktor di Malaysia ni macam Dr. Azlee tu. Selamat dunia akhirat.
Maaf ler kalau terover puji produk tempatan. Gua 1 Malaysia beb..!

Wednesday, November 24, 2010

ada kamu kisah?

Kenapa masyarakat lebih suka membela nasib si penjenayah? Berduyun-duyun turun NGO-NGO dan individu-individu perseorangan tampil menyuarakan rasa tak puas hati terhadap pihak berkuasa. Human right sana sini. Hak apa? Hak apa yang kamu perjuangkan?

Pihak berkuasa menembak mati si penjenayah yang dikendaki tapi kamu pula persoalkan tentang isu keganasan dan keadilan. Malah kamu laungkan pelbagai statement lagi di sana sini.

Namun, sedarkah kamu sudah berapa ramai orang-orang yang tak berdosa mati di tangan penjenayah-penjenayah yang ditembak mati ini. Pernah kamu badan-badan NGO mengambil kira nasib orang-orang yang tak berdosa yang mati katak ini? Kenapa tidak kamu perjuangkan nasib-nasib si mati yang tak berdosa ini?

Polis tembak mati penjenayah korang ambik kira sangat. Tuduh dengan macam-macam statement. Padahal si penjenayah tu dah berapa banyak bunuh orang-orang awam yang tak berdosa. Tapi ada kamu kisah wahai si badan-badan NGO Human Right semua? Ada kamu kisah? Pernah kamu laungkan sebarang statement?

Kenapa perlu dipraktikkan sangat Human Right sedangkan setiap masyarakat punya pegangan agama masing-masing? Maka apa fungsi dan gunanya lagi agama di sini?

kotex

Secantik mana pun seseorang 'actress' itu, penyudahnya berlakon iklan Kotex juga...

Saturday, November 20, 2010

kecoh lebih

Kecoh beberapa minggu ni kat sebelah utara tanah air, menteri besar tak bagi pihak media turut serta dalam sidang dewan undangan negeri. Siap ada list lagi pihak media yang disenaraikan. Pihak media pun apa lagi, kalau tak dok kecoh dan sampai-menyampai kat headquarters memang bukan media le namanya. Story tak dapat, then apa lagi cucuk la sana-sini kasi panas. Padahal sendiri yang hati panas tak dapat tangkap story. Dah terbayang kat kepala miss bonus aku for this month.

Maka, beratur-atur dan bergilir-gilirlah pak mak DUN-DUN nak bagi pendapat masing-masing kat reporter yang dah memang gersang artikel. Nak jadi citer pulak menteri besar tak sama color bendera. So inilah point nak hentam dan nak tunjuk betapa peka serta prihatinnya mereka. Manalah tau kot-kot orang kat opis Putrajaya tu mau promote setakuk ke atas lagi. Ada chance.

Dalam banyak-banyak tu, ada la sorang DUN ni yang dok sound terang-terang mana dia kebebasan media. Wuiihh, dasyat mamat tu. Human ringht beb.

Cheh, piirraahhh...! Baru paper dok cover skit kasi gertak Felda bankrup dah kecoh nak saman-menyaman see you in court. Apa cerr..?!! Kecoh lebih.

Apa.., media ni hak milik pihak tertentu ke? Ada sign hak cipta terpelihara sapa-sapa ke?

lazy

Timbul rasa malas pulak dah nak update blog ni selalu..

Friday, October 29, 2010

nasi lemak lima posen..!!

"mata burung hantu..!"

"dahi cendul..!"

"nasi lemak lima posen...!"

Cis.. camana la aku boleh terjebak layan filem cinta melayu kat panggung ni?!
Kalo Magika gua bole terima lagi beb.

Sampai skang terngiang-ngiang lagi dialog mamat hero tu.

Well, tak le teruk mana pun filem melayu ni. Filem mat saleh pun tak tara mana.
Baru gua paham. Cuma kena buang ego jer. Buang prejudis.
Tapi kalo filem arahan prof UITM tu jangan harap la gua nak duduk 2 jam dalam bilik gelap tu.
En. Ahmad Idham, bole tahan la jugak hasil kerja lu. Santai dan rilex. Untuk sementara je lar.

Disulami dengan kegelapan bilik sambil bertemankan popcorn dan ice lemon tea.
Tak sedar dah 2 jam gua kat dalam tu. Layan jugak.

Satu jer yang tak best, ada filem bajet rendah tengah dok shoot kat sebelah. Pelakon wanita utama sedang memainkan watak bermain-main dengan burung punai pelakon lelaki utama.

Yang mata ni pulak asyik nak dok ushar jer shooting filem bajet rendah tu. Setan punya setan!!

Woi bangsat... tak mampu nak sewa bilik ke..!!!

mak ngan anak sama jer...

Baru-baru ni kecoh dalam paper pasal budak perempuan kena sorok jin.

Berduyun-duyun dan beratur panjang ler tok moh, pa'wang dan dukun nak menawarkan khidmat mengangkap jin. Masing-masing nak tunjuk skill terpendam. Sampai ada yang ngaku dapat tangkap 12 ekor semuanya. Fuh banyak tu. Abih rumah keluarga budak perempuan tu jadi port lepak jin. Gua tak tau camana cara diorang tangkap jin tu. Mungkin pakai special weapon macam Ghostbuster tu kot.

Lepas jin dah kena tangkap, mak budak perempuan tu claim dapat batu delima pulak. Katanya pemberian encik jin, dengan penuh confident'nya. Baik pulak jin tu yer. Dah sorok anak dara orang bayar ganti rugi balik. Tapi kat alam jin matawang ringgit malaysia tak diguna pakai. Harap maklum.

Beberapa hari yang lepas, si emaknya ngadu yang anak daranya dah hilang balik. Katanya kena bawak lari dengan jin lagi. Pulaknya, tak abih lagi. Hari tu punya confirm si tok moh cakap dah get rid off semua jin-jin tu. Mungkin ada sekor yang tertinggal tak dapat di trace oleh tok moh. Biasa la tu, kesilapan teknikal. Si emak bagitau yang anak daranya ada sms yang beliau skang kat area Gunung Jerai lepak kejap ngan jin. Ada pulak line kat Gunung Jerai tu yer. Hanset apa anak daranya pakai. Teringin gua nak angkat satu.

Last-last, keluar dalam paper hari ini polis jumpa budak perempuan tu kat Seremban. Ada kat rumah sahabat penanya yang baru dikenali kat laman internet. Ahh sudah.. Mana satu yang betul ni. Mungkin beliau naik flight dari Gunung Jerai kot turun Seremban. Mana la tau. Jin kan kaya. Macam Bruce Dickinson tu ada flight sendiri.

Siasat punya siasat, akhirnya budak perempuan tu ngaku yang beliau keluar sendiri dari rumahnya naik bas ekspress ke Seremban dan bukannya ke Gunung Jerai. Beliau turut membawa bersama kad atm dan beberapa ketul batu delima. Beliau juga telah mengaku yang beliau ke rumah sahabat penanya atas dasar kehendak beliau sendiri. Bukannya mengikut atau mendapat jemputan jin.

So, pihak polis pun menegaskan bahawa kes tersebut telah selesai. Jadi bukan ler salah jin. Tak pasal-pasal jin yang dapat busuk nama. Manusia ni ada yang lagi buruk dari perangai jin rupanya. Dah gatal nak kahwin gamaknya anak dara makcik sorang ni.

Cuma satu jer yang gua musykil, yang tok moh dok tangkap selama hari ni apa? Hisshh, tak pasal-pasal satu Malaysia kena tipu. Mak ngan anak sama jer.

Pengajaran : Tak baik tipu, dosa weh..

Thursday, October 28, 2010

Ningsun, Mr. Richard & Warali...

Baru abis nonton Durja Ningsun tadi. Episod highlight.
"Mr. Richard penjajah..!", kata Si Warali. Warali memang tak suka orang Inggeris tapi lain pula bagi Ningsun.
Ningsun jatuh hati pada kebaikan Mr. Richard. Begitu juga buat Mr. Richard yang ikhlas menyayangi Ningsun. Mr. Richard memang baik dan ikhlas mahu memperisterikan Ningsun. Mereka tak pernah terlanjur dan Mr. Richard tak pernah ambil kesempatan pada Ningsun.
Namun, lain pula bagi Si Warali. Beliau memang dah lama benci dengan Si Richard. Selama hari ni pun, Warali cuma pura-pura baik dengan orang British tu. Tambah pulak bila mengetahui Mr. Richard dengan Ningsun bercinta. Lagi la hangin satu badan Warali.
Memang Mr. Richard penjajah. Tapi beliau tak pernah mengambil kesempatan pada bangsa yang dijajah. Beliau tak pernah usik anak dara bangsa yang dijajah. Inikan pula nak merogol anak dara bangsa yang dijajah.
Tetapi, bangsa yang dijajah sanggup pula merosakkan sesama bangsa yang dijajah sendiri. Sanggup merogol wanita dari sesama bangsa yang dijajah. Tak cukup dengan itu, sanggup memfitnah sesama bangsa yang dijajah dengan menggelar sebagai pelacur. Tak cukup lagi, siap ajak anak sendiri join the club sekali. Baikkan ayah dia..?!
Berpuluh tahun Ningsun menanggung aib bahana fitnah dari lelaki yang sesama bangsa dijajah. Berpuluh tahun Ningsun terseksa batinnya akibat dari nafsu rakus serakah lelaki-lelaki dari sesama bangsa yang dijajah.
Tiada siapa yang tahu cerita di sebaliknya. Tiada siapa juga yang ingin mengambil tahu kisah penderitaannya. Apa salah Ningsun. Apa dosa mayatnya yang menahan fitnah Warali selama berpuluh tahun. Maka, episod tadi adalah penentuan. Penentuan kepada kebenaran yang sebenar.
Oh yer, baru aku sedar bangsa yang dijajah tadi tu adalah bangsa aku sendiri. Padan la aku nak termuntah bila orang-orang logo penimbang tu laung "ketuanan... ketuanan...".
Tak abis-abis datuk nenek moyang kita salahkan penjajah. Tapi lupa yang anak cucu bangsa sendiri perosak bangsa sendiri. Hmm.... kesian atok.

Sunday, October 24, 2010

dapat apa?

Berhari-hari sanggup tinggalkan rumah, anak-anak dan tanggungjawab semata-mata nak tunjukkan kesetiaan pada parti. Dapat apa?

- dapat nengok puteri-puteri yang single mingle, bini-bini orang.....

remote control

Adik beradik bergaduh berebutkan remote control sampai berbunuh-bunuh. Tukar je lar guna tangan cara manual. Susah sangat ker...?

Sunday, October 10, 2010

adooiii..

Adooiiii... tak dapat online lagi...
PC problem blom settle lagi...
Addooii...

Tuesday, September 14, 2010

monitor

Monitor aku meragam. Lama tak boleh online nampaknya. Tunggu le sampai cukup bulan. Mintak-mintak, monitor punyer problem ler. Itu sahaja. Sekian, terima kasih.

Tuesday, September 07, 2010

di penghujung ramadhan...

Begitu cepat masa berlalu. Pejam celik pejam celik, dah di penghujung ramadhan pun. Bagi sesetengah orang, bulan puasa bulan yang menyusahkan. Bulan yang semua tak boleh. Bulan terpaksa menahan diri. Dianggap bulan yang membebankan bagi sesetengah individu.

Memang kena menahan diri. Menahan dari semua segi. Menahan nafsu sebenarnya. Namun itulah yang paling memeritkan, menahan dari nafsu serakah. Untuk kebaikkan sendiri juga.

Mungkin ada yang kata aku gila kalau aku cakap yang aku lebih sukakan bulan puasa dari raya. Aku bukan alim pun. Sembahyang pun kadang-kadang tinggal juga. Bukan ler kaki masjid sangat pun tapi takde ler sampai tak pergi langsung. Ada kawan aku yang macam takut nak ker masjid. Ada yang kata menyusahkan. Suruh pergi 'moreh' pun susah katanya. Suruh pergi makan pun susah ker? Tapi, memang aku lebih suka bulan puasa dari raya. Sesuatu yang enjoyable bila tibanya bulan puasa bagi aku secara peribadinya. Khasnya bila waktu malam tiba. Nyaman dan tenang, tidak seperti malam-malam yang biasa. Bukan sebab hantu setan kena ikat pun.

Aku tak pernah ada good experience dalam menyambut hari raya. Memang tak pernah mengalami any good experience bila menyambut raya. Bukannya aku tak suka tapi aku tak boleh feel. Aku tak dapat nak feel sangat keseronokan dan kenikmatannya bulan syawal. Tak pernah ler sibuk-sibuk nak beli baju raya macam orang lain tu. Event baju melayu yang aku pakai raya last year pun 4 tahun sudah punya. Tahun ni tak tau lagi. Mungkin beli kot. Tengok ler camana. Tinggal berapa hari jer lagi, kalo ada okay, takde pun takpe kot. Entah?

Bulan syawal, hari raya adalah hari kemenangan buat seluruh umat Islam. Kemenangan kerana berjaya menahan diri dari nafsu serakah. Juga kemenangan bagi yang tak pernah puasa langsung. Heran bila tengok kawan-kawan di kolej dulu yang langsung tak pernah puasa. Tiga tahun lebih rasanya aku di kolej dan selama itu jugalah sesetengah dari kawan aku yang tak berpuasa. Itu masa kat kolej, sebelum tu belum kira lagi dan selepas dah tamat pengajian pun tak tahu lagi puasa ke tak. Bayangkan ler. Mungkin sesetengah dari kawan aku ni takkan tua dan takkan mati kot.

Well, walau apa pun persepsi masing-masing tentang puasa dan raya, harus diingat bahawa ia kewajipan yang wajib bagi kita sebagai umatnya. No excuse unless with a reason lah. So, raya pun tak lama lagi dah, aku menyusun 20 jari (jari tangan & kaki) memohon ampun maaf buat sahabat handai, sedara mara dan sesiapa sahaja yang mengenali diri ini samaada melalui pertemuan mahupun yang pernah ke laman tanah ini secara sengaja atau tak sengaja.

Selamat menyambut hari raya puasa dan maaf zahir batin. Oh yer, satu benda yang aku amat tak suka masa raya ni bila sedara mara tanya bila nak kawin. Ciss... takde benda lain nak tanya ker!!??

Saturday, September 04, 2010

word's

Perkataan yang sedang popular dikalangan muda-mudi masa kini iaitu 'indie'. Untuk berapa lama jangka masa perkataan ini akan bertahan di bibir-bibir anak muda bakal kita ketahui nanti. Seperti mana juga yang pernah berlaku pada 2-3 tahun kebelakangan lepas. Sekadar pengetahuan, perkataan ini telah menumpaskan perkataan 'gothik' yang pernah suatu masa dahulu bermaharajalela di setiap bibir anak-anak muda Malaysia amnya 'melayu'.

Tuesday, August 31, 2010

Dinosaur Jr



p/s : kat ipoh kita ada Harmacy...

salam merdeka

Diam tak diam, dah 53 tahun kita menyambut kemerdekaan. Kemerdekaan yang bukan sepenuhnya bagi ku. Kemerdekaan yang bukan hakiki. Dan pertama kali juga kita menyambutnya di bulan ramadhan yang mulia penuh keberkatan. Maka mengapa tidak ia disambut dan dirai dengan penuh rasa kesyukuran. Syukur pada yang maha Esa. Kalau tidak dengan izin-Nya belum tentu kita merasai nikmatnya kini. Sebarang usaha dan akal fikiran yang bernas jika tidak diringi dengan izin-Nya pun belum tentu akan menjadikan kemerdekaan itu suatu kenyataan.
Haruskah disambut dengan event-event dan function-function bajet besar? Perlukah diraikan sebegitu? Mungkin ia suatu kejayaan selama 53 tahun di dalam menjayakan event sebesar begini.
Satu perkara yang sentiasa bermain difikiran, pernahkah kita melahirkan rasa kesyukuran kepada yang Maha Esa di atas nikmat yang dirasai ini setiap kali tibanya 31 Ogos...?
Merdeka... merdeka... merdeka....
Bagaimana pula dengan alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah....?
Salam merdeka khas buat warga yang merdeka sahaja.

Friday, August 27, 2010

bila lagi?

Penjualan mercun diharamkan. Bila lagi nak haramkan penjualan arak? Setahu aku, arak lebih merbahaya dari mercun. Bukan saja dari segi kesihatan malah agama sendiri. Mana lebih bahaya?

Monday, August 23, 2010

terbuka

Baru sekarang aku tau ada 'Akta Rumah Judi Terbuka'.

'Akta Minum Terbuka' ada tak?

suntik...

Semalam, pagi-pagi lagi dah ke klinik. Perak Medical Centre open for 24 hours kat Silibin ni. Dah masuk 4 hari aku batuk dan selsema. Batuk tahap kahak pekat yang meloyakan tekak aku. Pagi-pagi orang tak ramai so takyah tunggu lama-lama. Aku lebih suka ke sini berbanding hospital kerajaan yang doktornya takut sangat nak sentuh dada dengan alat rasmi perubatannya. Takut dituduh cabul kehormatan agaknya. Kalau doktor pompuan apa salahnya nak sentuh dada aku. Kat PMC ni charge memang mahal sikit tapi service totally satisfied. Time tengah bulan je aku akan ke hospital kerajaan tu pun kalau tak sihat.

Sementara nak tunggu ambik ubat, sampai 2 orang couple dengan keadaan tergesa-gesa nak jumpa doktor tak ubah macam orang nak tercirit. Samaada husband and wife atau couple gitu je, aku tak tau ler. Sekejap je diorang jumpa doktor, tak lama pun. Masa awek punjabi nurse nak bagi ubat kat aku, 2 orang couple tu terus saja ke kaunter untuk membuat bayaran. Juga dalam keadaan tergesa-gesa, nak balik gamaknya. Aku dan mak yang temankan aku hanya memerhatikan saja. Aku perasan yang sorang lagi nurse tu berkata sesuatu sambil tersenyum kat nurse yang nak bagikan ubat kat aku tu. Aku tak tau apa yang 2 orang nurse tu cakap. Kutuk aku ker?

On the way nak balik rumah, dalam keta mak aku bagitau yang couple tu tadi si aweknya jumpa doktor mintak suntikan tak nak bagi mengadung. Padan la apa nurse tu cakap tadi aku tak paham. Hal orang pompuan rupanya. Aku mana la tau pun, bukannya dah kahwin. Lain ler macam mak aku, ada pengalaman.

Patut la pun tergesa-gesa je nak jumpa doktor. Dah tak sempat-sempat lagi dah. Agaknya malam tadi baru main. Si laki pulak tersalah timing kot. Bajet nak pancut luar, last-last terlepas kat dalam. Yang si pompuan pulak mangkuk, bila time dia subur tak subur pun tak tau. Apa klass guna durex yer tak. Takde ereksi antara kulit dengan getah, mana feel!! Tak pun dah tak sabar-sabar dah nak melayar bahtera bersama-sama. Maklum le, sejak dari puasa yang pertama lagi dah hujan je. Ombak pun memukul-mukul pantai dengan penuh nafsu.

Ko amalkan le selalu macam tu pompuan. Sikit-sikit cucuk, sikit-sikit cucuk. Esok langsung terus mandul baru padan muka nko. Tengah muda-muda lagi dah suntik. Lain ler kalau yang dah memang dah pernah mengandung tu. Itu satu cara nak merancang keluarga, family planning.

Nak buat camana yer tak, dah alat sulit kat bawah tu memanjang jer meraung mintak. Buat si laki tu, pancut la nko sepuas-puasnya mana jer yang nko rasa ndak. Orang yang tak boleh beranak, nak sangat mengadungkan anak...

Thursday, August 19, 2010

malam ke 10

Malam 10 – Allah Subhanahuwata’ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.

Wednesday, August 18, 2010

malam ke 9

Malam 9 – Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Tuesday, August 17, 2010

malam ke 8

Malam 8 – Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihissalam.

Fadilat Solat Terawih

Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadan :
Malam 1 – keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.
Malam 2 – diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).
Malam 3 – berseru Malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.
Malam 4 – memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
Malam 5 – Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.
Malam 6 – Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.
Malam 7 – Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi‘Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.
p/s: the rest coming soon.

Sunday, August 15, 2010

terang gelap

Dua hari yang sudah, aku berbuka dalam keadaan gelap. Ada blackout kat taman aku. Hujan lebat turun tak henti-henti dari pukul 7 membawak sampai ke tengah malam. Angin kencang dengan kilat sabung-menyabung. Hanya berpandukan cahaya lilin sahaja.
Makan pun ala kadar jer, simple. Aku just minum dan jamah kuih popia goreng 2 ketul jer. Tak berapa selesa nak makan. Mak aku pun sama, makan sikit jer dulu. Mana taknya, kat luar tu kilat sabung-menyabung, guruh berdentum-dentam dengan angin bertiup kencang. Takut dan risau pun ada. Itu yang buat tak berapa selesa. Risau kalau-kalau melayang ditiup angin atap bumbung rumah. Dekat sejam jugak ler hujan lebat dengan kilat serta guruhnya. Nasib baik lepas tu hujan mula reda tapi berlarutan sampai dekat tengah malam. Alhamdulillah takde apa-apa yang berlaku pada kami dan rumah.
Masa nak tido, aku teringat balik apa yang berlaku masa nak berbuka tadi. Ada pengajaran disebalik kejadian tersebut. Syukur aku kehadrat ilahi kerana dilahirkan dalam keluarga yang serba cukup. Tak senang, susah sangat pun tak jugak. Sederhana. Bayangkan mereka yang dilahirkan dalam keluarga yang daif dan miskin. Setiap malam bertemankan lilin-lilin, bermandikan air hujan dan bertaruhkan nyawa dari kilat sabung-menyabung, angin kencang dan atap bumbung rumah yang hanya menunggu masa sahaja menyembah bumi. Baru aku sedar betapa bertuahnya aku. Baru aku sedar betapa kecilnya aku disisi-Nya. Betapa syukurny aku kerana diberi peluang untuk merasai kesusahan dan kepayahan ini walau hanya seketika.
Sesungguhnya, bulan ramadhan yang baik lagi mulia ini banyak memberi pengajaran dan kesedaran bagi kita semua.

Saturday, August 14, 2010

4 orang dah..

Masuk hari ni dah 4 orang meninggal kat taman aku ni.
Terbaru dan yang ke-4 adalah malam tadi.
Sebaik jer abis terawikh 20 rakaat, imam mengumumkan berita yang baru diterima.
Dari posa yang pertama masuk posa keempat, dah 4 orang dah.
Malam ni tak tau ler pulak sapa yang akan tersenarai dalam announcement tok imam.
Innalillah...

Tuesday, August 10, 2010

salam ramadhan...

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa buat semua rakan-rakan samaada yang mengikuti atau yang tidak mengikuti blog ini.

posa

Posa dah dekat. Tak esok lusa. Syok bulan posa ni boleh nengok macam-macam bahan melantak yang pelik-pelik dan best. Bulan posa ni rahmat sebenarnya. Mana taknya, barang makan berlambak walaupun tak boleh makan. Syukur kita kehadrat ilahi.
Tapi ada jugak yang tak suka bulan posa ni. Ada yang dah mula merungut bila nak tiba ramadhan. Pasai apa? Bulan baik lagi mulia, di mana pintu keampunan dibuka untuk setiap umat. Inilah bulan yang mana dosa-dosa sepanjang tahun kita lakukan mendapat keampunan. Tu pun ada yang tak suka lagi. Tak suka gamak dosanya diampunkan tuhan. Tak tau ler manusia jenis apa tu.
Ada member aku merungut bila tiba bulan posa ni. Katanya nak makan susah. Duit banyak keluar. So takde duit nak beli makan buka posa. Apa nak susah, pegi je la masjid berbuka ramai-ramai. Free lagi. Jawab aku. Itu pun susah ker. Dah memang jenis tak pernah nak ke masjid namanya.
Pada yang langsung tak pernah posa tu, berpuasalah selagi ada masa dan kesempatan. Sampai bila tak nak posa? Sampai tua? Tengok orang kawin, awak pun nak kawin. Tapi tanggungjawab berpuasa pun tak bole nak buat dan langsung tak pernah buat. So camana nak jalankan tanggungjawab kat anak orang?
Sampai bila tak nak posa? Sampai tua. Kalo tak sempat tua? Buatnya esok lusa mati camana...??

- khas buat kawan-kawan.

a lesson on sunday morning...

Semalam aku ke stesen bas express Medan Gopeng (bukan Medan Indonesia yer..) hantar adik nak balik ke Malacca. Ada sorang pompuan cina datang ngan husbandnya nak hantar kawan, dua orang minah mat salleh. Sementara tunggu bas sampai, aku lepak-lepak sambil sembang dulu ngan adik. Pompuan cina ngan kawan mat sallehnya tu pun lepak tak jauh dari aku.
Secara tak sengaja, aku terperasan pompuan mat salleh tu sedang membetulkan butang baju si pompuan cina yang sengaja tak ditutup habis hingga hampir menampakkan lurah dendam dan aset separuh kecut lanjutnya itu. Aku layan jer tengok tingkah laku minah mat salleh tu. Then, baru aku perasan yang dua orang pompuan mat salleh tu pakai t-shirt dengan long pants tertutup kemas atas bawah tanpa menampakkan sebarang lurah mahupun shape badan mereka.
Bandingkan dengan pompuan cina tu yang hanya pakai seluar pendek ketat cecah celah kangkang dengan baju yang sengaja tak di key-in-kan butangnya penuh. Aku ingat la kalo cina tu jenis berbulu mau terkeluar sikit helaian-helaian bulu tu dari celah seluarnya. Dah ler kencing berak pun main 'salat' ngan tisu jer. Kalo aset tu masih segar dan ranum takpe le jugak, ini dah tertampau masak dan tunggu masa nak gugur jer. Ulat-ulat pun dah tak nak dekat.
Sekarang aku tau dah yang tak semua pompuan mat salleh ni yang tak tahu adat sopan. Bukan semuanya suka pakai dedah dedah. Aku peratikan, pompuan-pompuan lain yang ada kat situ pun banyak yang tak sopan pemakaiannya walau orang melayu sekali pun. Aku yang takde kena-mengena dalam ini cerita pun rasa malu bila tengokkan pakaian anak bangsa sendiri. Kalau dah mat salleh pun tahu malu, inikan pulak kita yang sepatutnya lebih malu lagi. Yelah, 1 Malaysia ler katakan. Buah dada ngan kemaluan sendiri pun boleh kongsi ngan orang lain…!
Aku sempat bertanya kat mak aku yang ada sekali kat situ.
“Kita kat oversea ke Malaysia ni, mama..?”

Saturday, August 07, 2010

nostalgia buat si kerek...



- first time nengok video clip ni masa sekolah menengah. form 1 ke form 2 tak silap aku. memang cool abih ler diorang ni, bagi akulah time tu. especially time helikopter tu landing then sorang-sorang line-up keluar. perghh... budak sekolah le katakan. heh...



- dan lagu ni pulak boleh buat aku terbang tinggi melayang di udara bila dengar. eventhough si noel gallagher ni kerek dan perasan best, gua terpaksa admit jugak yang memang lagu ciptaan dia ni teramat best. even sekarang ni pun still rasa nak melayang-layang. teringat time sekolah dulu selalu dengar lagu ni kat bilik kemahiran hidup. cikgu aku selalu pasang hit'z fm time tu masa buat kerja pertukangan. nostalgia....

Thursday, August 05, 2010

Venus As A Boy



Directed by Sophie Muller

One of the early music video from Bjork.

mengaji, menteri & *****

Majlis tilawah Al-Quran peringkat kebangsaan baru sahaja melabuhkan tirainya. Syabas dan tahniah buat qari dan qariah yang dipilih sebagai pemenang. Tak lupa juga buat qari dan qariah dari seluruh dunia yang turut serta bertanding memeriahkan lagi majlis. Buat juara qari dari Mesir, gua memang dah jangkakan dah beliau akan menang. Mana taknya, slumber dan 'gembel' jer baca tanpa perlu sedikit pun tengok kitab. Timing beliau pun memang tepat. Setiap ayat disebut satu persatu dan boleh dengar sendiri clear setiap ayat tu. Dah tu siap boleh lambai tangan lagi lepas abis baca kat audiens. Mentang-mentang ler dia paham apa yang dibaca. Gua respek sama lu bro. Lain le macam yang punya diri ni, terpinga-pinga nak paham. Tau baca jer (malu). Ada jugak sorang qari dari golongan OKU tapi gua dah lupa dari negara mana.
Buat qari dari Malaysia, tahniah juga kerana masih mengekalkan tradisi kita untuk setiap tahun tercalon sebagai pemenang walaupun just naik juara saja. Keadaan dah tak sama macam dulu-dulu. Qari dan qariah dari negara luar pun dah pandai berlagu dalam bacaan mereka. Mereka pun banyak belajar dari orang kita jugak sebenarnya. Tapi kemenangan bukanlah segalanya, yang penting keikhlasan kerana Allah dan bertujuan memeriahkan lagi majlis tersebut.
Seperti yang kita sedia maklum, Malaysia kini telah pun hampir menyamai tahap Las Vegas ataupun Junior Las Vegas bagi sesetengah tempat amnya tak kira budaya, pemikiran dan lifestylenya. Namun perkara-perkara ataupun aktiviti-aktiviti bercorak keagamaan masih menjadi teras utama dan masih lagi diteruskan. Alhamdulillah di sini. Diharapkan, majlis yang menjadi annual event ini akan terus menerus dijalankan dan sentiasa mendapat kesinambungannya sampai bila-bila. Enjoy-enjoy jugak tapi amal ibadat jangan dilupa.
Kebiasaannya, kalau organise sesuatu event tu, golongan-golongan VVIP dan VIP menjadi tetamu kehormat yang harus ada. Malah golongan-golongan perasan vip juga turut sama tanpa rasa segan silu menempelkan diri dicelah-celahan seat tetamu kehormat tadi. Biasalah tu, dah namanya pun kaki bodek kaki jilat. Selagi boleh jilat, selagi tak kering ler dijilatnya.
Bagi tetamu kehormat ini biasanya mereka hanya hadir sebanyak 2 kali sahaja iaitu semasa pembukaan atau perasmian majlis dan ketika majlis penutupan. Normallah dalam majlis seperti ini siapa yang nak turut sama meng'setia'kan diri untuk feature setiap hari even ngko buat free pun they all hinginnya. Lain le kalo majlis nyanyi-nyanyi, hiburan-hiburan tu tidur terus kat tempat event tu pun they all sanggup. Dan lagi kebiasaanya, masa ni jugaklah kita nak tengok menteri-menteri kita ni menguap dua tiga kali. Silap hari bulan kalo ada rezeki nak tengok camana rupa menteri kita tido pun boleh. Ini terpulang juga kepada cameraman yang bertugas samada mereka cekap atau tidak. Dalam majlis perasmian hari tu, dapat jugak tengok menteri terlelap sekejap. Gila sharp punya cameraman. Tak lama la ngko berkhidmat tu.
Dalam majlis-majlis sebegitu bukan saja manusia-manusia yang hadir malah Setan-Setan pun turut serta tak nak lepaskan peluang. Yelah, diorang tu mana ada cuti-cuti macam kita ni. Half day pun takde. Setan ngantuk, setan boring, setan nguap, setan sembang, setan suruh balik cepat dan bermacam spesis lagi. Tak kurang juga buat para penonton di rumah yang menonton dikaca tv iaitu setan tukar channel lain. Dashyat doh......
Tapi dalam ramai-ramai vvip malam tu, ada sorang lagi yang takde. Biasanya beliau ni dalam mana-mana saja ada event gerenti muka nyelinap masuknya. Kalo tak feature muka beliau dalam berita memang tak sah ler sesuatu event tu. Pendek kata tak berseri ler. Tu belum suruh beliau bagi pendapat lagi tu. Kalah penulis-penulis novel tersohor negara dibuatnya. Memang profesor serba tau gua cakap lu. Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim rasanya gua tak perasan ler. Rasanya takde pun. Aii..., takkan tak datang kot. Majlis penutup pun takde. Mana boleh tak dijemput. Masakan MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN KEBUDAYAAN tak dijemput. Tak tau ler kot mata aku buta malam tu.
Majlis bercorak hiburan, melalak sana melalak sini si artis boleh pulak jemput beliau yer. Even tak jemput pun sanggup hadirkan diri tak tahu malu. Yang melalak-lalak terkinja-kinja atas pentas tu namanya kebudayaan dan kesenian yer...?! Ohhh... baru hari ni gua tau....

Tuesday, August 03, 2010

peng'tegar' dan peng'hardcore'....

Kepada mereka yang tegar atau 'harcore' dalam MLM dan Skim Cepat Kaya (baca no 4 khasnya) :

i) Islam sentiasa menggalakkan umatnya untuk meningkatkan taraf ekonomi mereka tetapi mesti dalam batasan syariah yang dibenarkan.

ii) Kedhaifan ekonomi umat Islam sebahagiannya adalah berpunca daripada kegagalan mereka sendiri mengamalkan Islam sebagai satu cara hidup yang lengkap dan sempurna.

iii) Harta bukanlah untuk tujuan keduniaan semata-mata tetapi juga untuk tujuan keakhiratan dan melaksanakan ibadat. Contohnya untuk menunaikan ibadah haji umat Islam memerlukan wang yang banyak bagi menampung kos dan perbelanjaan dengan secukupnya.

iv) Adalah penting untuk umat Islam menguasai semua peringkat kegiatan ekonomi seperti menjadi pembekal, pengusaha dan pemasar dalam sesebuah industri di mana selain daripada dapat mengelak ia dimanipulasi dan ditindas oleh orang lain, mereka juga dapat menyumbang kepada pembangunan ekonomi umat Islam secara keseluruhannya. Hal ini juga termasuk dalam konteks jihad yang dituntut oleh agama.

hak apa?

Pihak berkuasa dan orang awam memang tak pernah punya hubungan yang baik. Sering kali dilihat bagaimana setiap tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa khasnya polis yang senantiasa menjadi mangsa dan bahan untuk orang awam menghentam sana sini. Sampaikan polis nak sentuh sikit ketua kepala samseng india pun tak boleh. Bertentangan dengan akta hak asasi manusia katanya. Human right konon. Padahal si kepala samseng tu dah berapa ramai orang tak berdosa termasuklah orang melayu sendiri yang pernah dibunuhnya. Human right la katakan.
Hak apa? Hak untuk melakukan jenayah? Hak untuk melanggar peraturan dan undang-undang? Hak untuk buat sesuka hati tanpa ada batasan? Hak untuk berpakaian seksi tak ubah seperti separuh bogel? Hak untuk bercumbu dikhalayak ramai? Hak untuk mabuk? Hak untuk tidak mengerjakan amal ibadat? Hak untuk keluar dari agama bila dah cukup umur? Begitu? Inikah perjuangan yang kamu laung-laungkan?
Berduyun-duyunlah datang segerombolan golongan-golongan aktivis dan ngo-ngo yang entah dari mana asal-usulnya mula menyuarakan kata-kata "every human has right", salah guna kuasa pihak itu dan ini dan macam-macam lagi. Apa yang menghairankan, semua yang memperjuangkan ideologi itu punya pegangan agama masing-masing termasuklah orang Islam sendiri.
Persoalannya, kalau semua punya pegangan agama masing-masing kenapa perlu memperjuangkan human right? Malaysia sebuah negara yang punya perlembagaan malah dalam rukun negaranya sendiri ada menyatakan bahawa "kepercayaan kepada tuhan". Maka, adakah anda tidak punya kepercayaan kepada tuhan dan ajaran agama sendiri amnya buat orang melayu. Kenapa perlu disanjung sangat akan ideologi bekas penjajah dan bukan Islam itu?
Seperti kata ketua polis negara dalam rancangan diskusi yang ditayangkan di tv9 tidak beberapa lama dahulu yang berbunyi, "rakyat Malaysia memang suka menggalakkan kejahatan dan jenayah...". Ada betulnya kata beliau. Orang kita punya ego yang lebih besar dari kepala sendiri dan tahap bodoh sombong yang maksima. Tak boleh ditegur dan tak boleh ditegah. Terimalah hakikat.

Tuesday, July 20, 2010

(peedot)

mata leka menatap cermin monitor,
jari-jemari melangkah menapak,
dari butang ke butang papan kekunci,
tangan kanan mengawal memacu arah sang tetikus,
melayar jauh ke satu laman ke satu laman,

dari satu huruf ke satu huruf,
kata dieja kata dibentuk,
satu persatu rupa wajah dipapar,

ke satu wajah yang bisa ku kenali,
tanpa ku sengaja atau tidak disengaja,
memori lama terungkap kembali,
menyingkap kembali rasa rindu,

rindu yang tidak terperi,
rindu lama yang terpendam,
rindu kasih yang tersimpan jauh,
jauh di lubuk hati,

tanpa dan tidak pernah ku kata,
tanpa dan tidak pernah ku luah,
tanpa dan tidak pernah dikau sedar,

ku simpan jauh di lubuk hati ini,
walau terseksa diseksa rindu,
walau terseksa diseksa kasih,
walau diseksa penantian tak pasti,

bertahun ku pendam rasa,
rasa rindu rasa kasih tak terhingga,
walau mungkin aku sahaja merasai,
walau mungkin sebelah tangan yang bertepuk,

wajah mu,
senyuman mu,
mata mu,
kata-kata mu,
gerak langkah mu jua,
tak bisa ku lupa,

walau bertahun-tahun mengundang tiba,
walau dikau melupakannya,
walau hatimu di sunting si hati lain,
walau dikau takkan menjadi milikku,

namun ku tetap menanti,
tetap merindui,
tetap mengasihi,
tetap mengharap,
sekalipun tak mungkin terjadi,
sekalipun hanya mimpi-mimpi,

namun ku tetap menanti jua,
biarpun hanya dimimpiku,
biarpun hanya diperasaanku,
biarpun hanya dihatiku,

dan aku akan tetap merindui,
dan aku akan tetap mengasihi,
akan tetap terus menanti,

walau tak pasti,
walau sekadar mimpi-mimpi....

dan selamanya......


p/s : buat si hati yang pernah mencuri si hati ini tanpa sedari.

Monday, July 19, 2010

si anu penipu & putar belit..

SPA Perak penipu dan putar belit pencari-pencari kerja. Menyiarkankan jawatan kosong di setiap jabatan-jabatan di negeri perak dengan pelbagai jawatan. Menjemput semua anak jati Perak yang layak memohon kerja untuk memohon mana-mana jawatan yang diiklankan dengan maksimum sebanyak 5 jenis jawatan dibenarkan. Namun tiada satu pun jawatan-jawatan yang dipohon itu yang diterima dan diluluskan untuk temuduga.
Apa, bodoh sangat ke aku ni? Teruk sangat ke SPM aku tu? Sampai takde satu pun jawatan-jawatan yang aku mohon yang lulus. Apa yang aku terima hari ini adalah sekadar surat pemberitahuan bahawa permohonan aku tidak layak dan gagal dalam proses penapisan calon. Satu pun takde yang sangkut ke? Biar ler logik. Kalau jawatan yang dipohon tu memerlukan kelayakan diploma atau ijazah mungkin aku boleh terima lagi. Mungkin kelayakan aku tu tidak memenuhi kriteria ke tapi yang ini hanyalah memerlukan SPM sahaja. Apa, orang lain tu SPM-nya dah bagus sangat gamaknya. Pukimak korang!!
Realitinya, dah ada calon lain yang menanti dari awal lagi. Siapa yang ada mak pak sedara yang kerja kat dalam jabatan tu memang ada peluang untuk layak diterima hadir temuduga dan sekaligus layak diterima bekerja. Syabas kepada mereka-mereka ini. Amalkan selalu amalan korup-mu. Lain kalau dah ada calon tak payah susah-susah iklankan dalam paper. Tak payah susah-susahkan pencari-pencari kerja ni berulang alik ke cyber cafe semata-mata nak buat permohonan online dan menanti jawapan samada permohonan lulus atau tidak. Kerajaan negeri patut lebih telus dalam perkara ini. Jangan hanya tahu nak merugikan rakyat dan menguntungkan diri sendiri dan sanak saudara sendiri sahaja. Bukan main lagi buat 'button' statement "saya anti korupsi".
Satu je yang aku nak tanya dengan golongan-golongan tersebut. Tak cukup-cukup lagi..???

Saturday, July 17, 2010

jersi & malu...

Baru beberapa hari sudah dalam berita tv, menayangkan sponsorship keparat di sini mempromosikan jersi terbaru pasukan 'Setan Merah' untuk musim 2010/2011. Tak malunya tengok orang-orang Malaysia dok memperaga dan mempromosi jersi pasukan luar. Ada yang siap sanggup beratur, berasak-asak dan tercegat macam tiang lampu semata-mata tunggu nak tengok mana rupanya jersi terbaru tu. Aku tak berapa hairan sangat disebabkan si sponsorship keparat tu pun bukan dari golongan orang melayu kita tapi yang aku paling malu bila tengok kebanyakan yang datang tu terdiri dari anak-anak melayu yang tak kira tua muda. Yang si anak kecil pula adalah insan yang paling malang sekali kerana beliau mungkin takkan kenal langsung akan negara tanah tumpahnya sendiri tatkala dewasa nanti . Apa nak buat dah mak bapaknya pun prejudis dengan negara kelahiran asal usulnya sendiri. Kadangkala membuat aku sendiri hairan, apa sebenarnya yang kita dok laungkan 'merdeka' setiap kali 31 Ogos selama hari ni. Kalaulah 'Tunku' masih hidup lagi, pasti beliau menangis hiba melihatkan keadaan anak-anak cucunya pada hari ini. Maka, layakkah mereka ini diberikan taraf kerakyatan? Apa itu merdeka?

kemaskini katanyer...

Pertol naik 5sen, gula naik 25sen. Harga barang naik lagi walaupun menteri di jabatan perdana menteri mengatakan ianya sekadar 'pengemaskinian harga barang dan subsidi'. Kalau perlu dikemaskinikan lalu mengapa perlu dinaikkan harga barang? Salah siapa? Harga barang 'mereka' naikkan tapi masih nak menyalahkan pakatan-pakatan pembangankang. Masih nak kata orang lain corrupt. Nampak gayanya bulan puasa tahun ni penjual-penjual bazar ramadhan jual kuih ada sebesar ibu jari kaki jer. Kalau sebelum ni kuih kat sekitar bandar Ipoh boleh dapat dalam 30sen ke 35sen maka lepas ni mau jadi 40sen ke 45sen seketul. Silap-silap mau 50sen terus. Itu belum kira kat KL lagi. Logik ke yang dikatakan 'pengemaskinian harga barang dan subsidi'? Siapa 'corrupt' dan siapa yang di'corrupt'kan?

Friday, July 09, 2010

sepetang bersama...

Petang semalam, cousin aku dari Teluk Intan called. Dia ada kat Ipoh atas urusan kerja dan sambil-sambil tu sempat melawat membernya. Kebetulan, cousin aku ngan member dia tu pun tengah melepak minum-minum kat restoran mamak seberang jalan dengan rumah aku. So, dia invite aku lepak minum sekali. So why not kata ku. Kebetulan lagi, member dia tu pun tinggal satu taman dengan aku.
Masa nak sampai ke restoran tu, aku perasan dari jauh akan member cousin aku tu. Rasa macam kenal, macam pernah tengok jer tapi di mana ya. Dalam hati aku berkata, takkan mamat tu kot. Tapi tak mustahil jugak pasal cousin aku ni pun jenis kepala sama cam member dia tu jugak. Cuma takut tersalah orang jer. Makin lama bila dah makin dekat memang tidak syak lagilah sangkaan aku. Memang betui orangnya. Aku biasa follow mamat ni, maksud aku blognya.
Tapi timbul satu masalah pulak. Macam manalah aku nak introduce myself kat member cousin aku tu. Lagi satu masalah pulak, macam manalah aku nak join sembang sekali nanti. Buatnya tersalah 'line' aku masuk nanti, aduh malunya. Bukan koman-koman member cousin aku tu. Lagi satu camanalah aku nak bagitau yang aku biasa follow blog mamat ni. Entah-entah dia kenal idak nama aku. Huisshh, rasa segan, berdebar dan nak terkencing terberak pun ada dah.
Luckily, member cousin aku tu seorang yang cool and steady orangnya. Relax low profile jer mamat ni bila aku tengok live depan-depan. Padahal, hasil kerjanya saja dah mampu membuat sesiapa pun tabik spring dengan nilai-nilai estetika dan artistik yang tak mampu dirungkai malah dihasilkan oleh sesetengah pihak. Mungkin jugak dia dah kenal atau cam nama aku sebab biasa appear dalam blog. Kemungkinan..
So, we all dapat jugaklah bersembang sambil tukar-tukar pandangan dan pendapat. Honestly aku cakap, member cousin aku tu memang very cool and humble orangnya. Takde rasa kekok atau segan bila dah start duduk lepak sekali sembang dengan dia. Cumanya, kami sembang tak dapat nak lama pasal mamat tu ada hal lain nak kena uruskan. Anyway, perkenalan dan sesi sembang letup kami berjalan dengan jayanya walaupun tak lama sekadar sejam mungkin. But it's really an honoured for me to be apart in the lepak-king yesterday. Kalu ada kesempatan di lain hari mungkin boleh lepak lagi.
Oh yer... aku dok sembang letup-letup kasi up member cousin aku tu tapi korang tau tak sapa mamat tu. Mamat tu namanya 'Kamal Sabran'. Nak tau check sendiri.

Thursday, July 08, 2010

sutun & orang...

Beza antara sotong dengan manusia :- Sotong tak boleh berfikir, apatah lagi untuk membuat keputusan. Manakala manusia punya akal fikiran dan boleh membuat keputusan sendiri. Cuma manusia yang tak sedar dirinya adalah manusia sahaja yang tak tahu nak bezakan antara manusia dan sotong. Tapi kat negara kita ni belum lagi ada manusia yang macam tu. Yang ada kat Jerman jer. Masih ada hati nak sokong dan sanjung tinggi team-team eropah tu? Jangan jadi sotong sudah.

sutun...

Ada dikalangan orang-orang kita yang terlalu menyanjung dan memuja orang-orang barat. Tak kurang juga ada yang sanggup jadi tali barut mereka tapi bukan main lagi dok perjuangkan hak-hak bangsa sendiri. Hak sana hak sini. Namun tanpa disedari, walau sebodoh-bodoh dan ketinggalannya di belakang mereka, kita masih lagi waras dan punya akal fikiran tanpa bergantung kepada keputusan 'Si Sotong'. Belum ada lagi rasanya masyarakat kita yang percaya kepada sotong!! Alhamdulillah. So, sapa yang bodoh... sapa yang ketinggalan..??

Wednesday, July 07, 2010

lesen 2#

Cadangan memberi lesen judi bola sepak telah pun ditarik balik. Tapi kenapa lesen kedai no ekor, sport toto, magnum dan 4d diberikan beroperasi??

Sunday, July 04, 2010

hero-hero...

Tumbangnya dua gergasi benua america-latin di tangan a so call gergasi eropah. The Samba Boys and The Argies tunduk hampa dengan ceritera masing-masing. Apa kurangnya juga dengan hero-hero dari benua afrika yang awal-awal lagi ditunjukkan jalan pulang walaupun berada di tanah sendiri. Diperlekeh dan diperkotak-katikkan. Hero-hero the latinos dan the africas ini menjadi platform bagi keparat-keparat kapitalis benua eropah untuk mengaut keuntungan dan meraih gelaran juara semata-semata. Tanpa mereka sedari yang mereka sebenarnya bagai suatu aset atau dalam bahasa mulia lagi 'hamba' jual beli dan pemerdagangan manusia. Diakhirnya, yang tinggal bagi hero-hero ini hanyalah nama dan muka yang terpampang di dada poster sahaja. Jaguh poster, itulah kenyataannya. Amat memalukan. Sia-sia sahaja usaha dan perjuangan 'moyang Mandela' dan 'arwah Che' dalam membebaskan anak bangsanya selama ini. Eksploitasi tanpa sedari....

Saturday, July 03, 2010

tak betul..?!

Warta berita TV3 baru-baru ini, memaparkan sekumpulan penduduk dikawasan penempatan orang melayu di selangor yang tidak berpuas hati dan memprotes sebulat-bulatnya projek pembinaan sebuah gereja di kawasan penempatan mereka. Realitinya, akan wujud kawasan penempatan melayu dengan sebuah bangunan gereja. Tiada sebarang penjelasan sebenar yang diterima penduduk ekoran daripada projek tersebut. Kalau orang TV3 tu tanya komen aku ler, aku akan jawab..."apa nak kisah, kan kita ni satu malaysia...!!". Semua benda nak dikongsi bersama dijadikan sebagai satu termasuklah kepercayaan dan pegangan agama. So, rilex lar.. kita sendiri yang ndak. Tak betul...?!

fakta...

Trend orang-orang sekarang, senang kahwin dan senang juga bercerai. Berjanji bulan dan bintang jadi saksi, sehidup semati, susah senang diharungi bersama dan lautan api sanggup direnangi. Kata lafaz cinta jadi azimat dalam perhubungan. Terimalah kenyataan, cinta tak wujud sebenarnya. Tiada wujud cinta sejati diantara manusia di dalam zaman moden kini. Yang ada hanyalah nafsu. Nafsu mata, nafsu mulut, nafsu hati, nafsu shahwat dan sebahagiannya lagi yang dikuasai oleh hawa nafsu. The fact is, there's no such thing that can be called love in a modern world nowdays. True love only stands for Allah S.A.W. Cubalah belajar untuk menelan wahai adik-adikku.

lesen...

Pusat-pusat dan rumah-rumah kebajikan anak-anak yatim, oku dan warga emas diarahkan tutup dan ditamatkan operasinya kerana tidak memenuhi syarat piawaian yang dikenakan. Lesen untuk beroperasi juga tidak dikeluarkan, bermakna mereka ini beroperasi secara haram. Baru aku sedar yang sekarang ni kalau nak buat amal jariah dan kebajikan pun kena mintak kebenaran dulu. Kena ikut piawaian dulu. Kena mintak lesen dulu. Ada yang halal dan yang haram rupanya. Tapi aku hairan bila melihatkan pusat-pusat hiburan seperti disko, kelab malam, karaoke, rumah urut, kelab bapuk dan sebagainya diberi lesen untuk beroperasi secara sah. Mungkin minuman-minuman keras yang disediakan telah mengikut piawaian yang ditetapkan dan mendapat kelulusan SIRIM sepenuhnya. Termasuklah juga gro-gro, pelacur-pelacur dan nyah-nyah serta servis urut yang mendapat kelulusan dan diperakui kehebatan serta keberkesanannya kepada pelanggan. Eerrr..., nak buat kebaikan, kebajikan dan amal jariah pun nak kena buat rayuan dulu ker...???

samba de samba...

Tumbangnya anak-anak samba di tangan anak-anak oren di bumi kulit hitam. Satu perkara yang masih cetek buat anak-anak samba iaitu provokasi dan agresiveness. Anak-anak samba harus belajar dari anak-anak benua eropah tentang apa sebenarnya yang dikatakan 'modern football'. Kenyataannya, dalam 'modern football' harus ada provokasi dan harus ada agressi. Benarlah seperti yang dikata encik 'Tangan Emas', ...."fair play tidak wujud dalam dunia bola sepak". Orang Asia juga masih belum layak sebenarnya untuk mengadili perlawanan sehebat itu. Tidak mampu untuk mengawal keadaan yang penuh chaos, agressi dan provokasi amnya. Ternyata dan tidak boleh disangkal lagi, si Robben calon layak pelakon terbaik perlawanan...

kanak-kanak & kita...

Samaada kita sedari atau tidak, perasan atau tidak, kita rajin ke masjid dan surau ketika di usia kanak-kanak. Namun setelah meningkat remaja dan muda belia kita semakin malas hendak ke masjid walau untuk menunaikan satu waktu solat sekalipun.

Saturday, June 26, 2010

terfikir tertanya...

Dalam paper hari ni...
Kerajaan tidak meluluskan lesen judi bola sepak seperti yang diwar-warkan di parlimen sedikit masa dahulu. Kerajaan negeri Perak bersama MBnya Dato' Seri Zambry Abdul Kader terdahulu telah menyuarakan rasa tidak setuju dan menentang sekeras-kerasnya cadangan lesen judi tersebut. Masih ada lagi orang-orang "besar" ni yang punya kesedaran agama dan tahu membezakan yang mana halal dan haram. Jangan dek kerana ada pangkat menteri, sampai yang haram pun boleh nak dihalalkan, yang dosa pun boleh dipahalakan. Jangan sama sekali hendaknya. Kadang-kala membuat aku terfikir dan tertanya-tanya pada diri sendiri..... Malaysia ni sebuah negara Islam yang berpegang teguh kepada agama atau hanya sekadar negara yang berpegang kepada etnik bangsanya sahaja..?

Saturday, June 19, 2010

Setan Merah, Si Biru, Kolam Hati & Gudang Senjata

bajet letak mamat-mamat "Setan Merah", "Si Biru", "Kolam Hati" dengan "Gudang Senjata" tu dah cukup ampuh la untuk qualify. penyudahnya, tersungkur jugak. pasni, gerenti ada yang kena pelangkung bila sampai jer ke tanah jajahan sendiri especially si cikgu Itali tu yang dah tentunya jadi main target sebaik saja mencecahkan kaki ke airport. tahun 66 dulu menang pun sebab bebudak samba and the others tak tahan dengan corak keras dan agresiveness you all. at that time pun sistem pengadilan masih di tahap bawah sedar lagi. so, what's left for "si bendera putih bersalib merah" ni??

sembang...

petang ni, macam biasa aku akan bagi rezeki dan tambah rezeki kat mamak seberang jalan rumah aku. aku memang baik, selalu bagi rezeki dan bersedekah kat orang lain. itu lebih elok dari aku merempit dan usung anak dara orang sana sini. cuma satu jer yang tak eloknya, sure aku tinggal solat maghrib punye. semua ni TV1 punye pasal ler. penaja dan penyiar rasmi konon. konon siap ada live, delayed dan ulangan lagi. penyudahnya, live ntah ke mana, delayed haram, ulangan langsung ler. promote dalam tv hari-hari sampai macam nak pecah tv rumah aku. macam le Malaysia ni qualified jer. sembang orang melayu betuiii...

Thursday, June 17, 2010

so....

segala-galanya berkaitan dengan soal hiburan di negara tercinta ini. hiburan yang sudah dan terlalu melampau. targetnya sudah tentulah anak-anak muda. anak-anak muda sekarang dan beberapa tahun yang akan datang, akan mula hilang minatnya terhadap pengajian tinggi di universiti, kolej mahupun mana-mana institusi pengajian yang disediakan. jangan terkejut sekiranya suatu haru nanti ada institusi-institusi ini yang akan gulung tikar. sudah tentu AF, Malaysia Idol, One In a Million dan sebagainya akan jadi pilihan anak-anak muda ini suatu hari nanti. sijil-sijil kelayakan hanya akan tinggal nama sahaja.
takut..? risau..? mengapa perlu takut dan risau..? bukankah kita sendiri lebih menyanjungi para penyanyi dan pelakon? bukankah kita sendiri yang menjadikan mereka ini sebagai ikon kita? bukankah kita sendiri yang menggalakkannya? pernahkah kita hendak menyanjungi para tokoh-tokoh agama, ulama-ulama, ustaz dan sebagainya. pernahkan kita hendak memberi pengiktirafan kepada mereka ini seperti mana kita memberi pengiktirafan kepada para penyanyi dan pelakon? ketua, pemimpin dan wakil yang mana peka kepada kehendak hiburan dan keseronokan, inilah yang menjadi pilihan utama kita. kita lebih risaukan kepada ketiadaan tempat-tempat hiburan dan keseronokan daripada perkara lain yang lebih penting dalam kehidupan seharian.
So, it's all about entertaiment...

kiri @ kanan?


pilih...
apapun pilihan anda, itu hak anda.
tapi jangan sampai lupa akan asal kejadian kita.
ingat...
lahirnya kita sebagai seorang Muslim adalah perkara yang paling terindah dalam kehidupan dan kejadian manusia tanpa kita sedari sendiri.
(mylifeisepic.wordpress.com)

Wednesday, June 16, 2010

jelik...

Dah berapa hari dah, aku dok kaya-kan tokey kedai mamak jer. Rasanya dalam sebulan ni mau rekod bersih aku dalam menjadi pengunjung setia kedai mamak. Mak aku dah malas nak cakap dah. Apa bole buat, anak orang lain pun macam aku jugak.
Sejak kedai-kedai mamak ni dah buat free WI-FI, kemudahan untuk para pengunjung yang nak online. Yelah, line free la katakan. Barang free sapa yang tak nak! Tapi bagi aku ia sangatlah menyusahkan dan menjelikkan. Terutama bagi yang bertujuan nak datang makan minum dan tengok live bola.
Personally, aku merasakan pengunjung-pengunjung spesis online ni amatlah menyemakkan dalam kedai mamak tu. Kena pulak time demam bola ni, amatlah menjelikkan. Weiii, kalo dah nak online sangat dok umah je lar lagi baik. Beli laptop mahal-mahal, macam-macam brand pulak tapi takkan nak bayar line streamyx yang berapa puluh je pun tak mampu! Kan skang ni dah macam-macam pakej streamyx dah ada. Pilih jer la... bukan mahal mana pun. Kalo tak, jangan usung laptop korang tu ke sana ke mari. Ada setengah tu, kejap ketika tu jugak ler nak online facebooknyer la, nak blogging la, nak buat assignment la dan macam-macam pe'el lagi ler. Nampak sangat 'palo'nyer (bahasa orang Perak)...
Yang menghairankan tu, datang bukan main lagi dengan baju bola masing-masing. Dah tu layan je lar bola kat tv tu, buat per yang nak sibuk kejap ketika tu jugak nak ber-onlinenyer. Kesian le kat orang-orang yang datang semata-mata nak tengok bola ni. Semalam jer dah berapa orang dah yang dok online time game tengah main. Duduk depan dekat tv pulak tu padahal bukan nak tengok pun. Orang yang tengok bola pun dok jauh belakang semata-mata kerana manusia-manusia kemaruk dan perasan 'IT'nya ni. Nak kata keje hebat sangat tak jugak. Kot keje web designer ke takpe le jugak. Ini haram! Gua yang keje kat printing company as a designer pun takde nak usung pc sana sini. Orang lain tengok aku pun diorang tak tau ape keje sebenar aku. Ingat aku budak haprak jer..
Buat manusia-manusia spesis online ni, gua kasi last warning sama lu orang...
Jangan sampai gua bawak pc rumah gua complete sekali dengan speaker kat kedai mamak tu!! Lu orang punyer ada seketul jer, tapi gua selambak!!!

marah.. marah.. marahhh...

Marah...
Semalam pun marah..
Hari ni pun still lagi...
Minggu lepas punyer marah pun belum reda lagi...
Tengok orang rasa nak pukul jer, rasa nak pijak, rasa tikam pun ada...
So kalo tak nak kena tikam jangan memandai buat lawak bangang depan aku dalam sehari dua ni...

Begitu..??

Bantahan terhadap lesen judi bola sepak sebenarnya adalah lebih bersifat peribadi - Tun Mahathir (sumber dari RTM1, warta jam 8.00 malam, 15.06.2010)
So, maknanya ia lebih kepada kepentingan atau rasa ke-tidakpuasan hati individu semata-mata jelah...
Bukankah judi itu dan segala yang seangkatan serta yang sejenis dengannya adalah haram disisi agama Islam kita.
Demikian, mengapa Tun boleh kata yang ia lebih bersifat peribadi? Adakah semata-mata kerana yang membantah usul tersebut terdiri dari individu-individu parti pembangkang?
Maknanya, jika sesuatu usul atau cadangan itu yang datang dari mulut bukan pembangkang maka ia mestilah dipersetujui sekalipun ianya jelas haram dan bertentangan dengan hukum syarak agama. Begitu..??
Masyaallah....

Tuesday, June 08, 2010

Hari paling berani..

Hari ni adalah hari paling berani bagi diri aku. Tau apasalnyer?
Tadi aku sudah 'fight' sama one of my boss kat opis. Aku ada dua boss, boss besar (memang besar pun, kurang skit dari syanie jer) dan boss kecik (memang padan pun ngan badan kurus keringnyer). Motif utama pergaduhan adalah kerana kehilangan kunci ketanya. Kunci keta dia hilang, tak pasal-pasal nak moody padahal dia sendiri yang hilangkan!
Tak cukup dengan itu, dia bole balik umah pi tido (rumah boss kecik aku tak jauh dari opis), sambil meninggalkan keje yang berlambak yang sepatutnya dah diproceed ke kilang. Dah tu aku pulak yang terpaksa take over keje dia dengan tray 'job in' aku yang berlambak-lambak dengan dateline yang perlu dibereskan. Customer sudah telepon berkali-kali tanya design dah siap ke belum. Dah le aku jugak yang nak mengadap monitor, logistik punye bahagian pun aku nak kena cover jugak. Lu ingat gua sotong ke atau spider boss tangan banyak?! Kalau dah aku nak kene cover keje dia dah tu sapa plak nak cover keje aku? Boss besar? Makan tido tau le dia!! Nak fax surat pun bangang tak reti.
Dah le aku sampai 2 kali berulang pegi rumah boss kecik ni panggil dia balik ke pejabat, last-last bini dia kasi tau aku "abang pening... tak sihat.." Huh, mulianya alasan ngko! Penyudahnya, dengan boss kecik sama wife dia sekali aku sumpah seranah maki hamun tadi. Dengan selambanya aku cakap "bodoh!!" campur beberapa ayat lain lagi yang telah di-censor oleh management blog ini. Ambik kau, dua-dua dapat pangkat. Setelah puas nyumpah seranah, aku pun start keta drive balik rumah, jam baru je pukul 4 ptg. Puas hati aku..
Esok tak tau apa ceritaaa... Gua plan nak bawak pisau potong daging je simpan dalam stokin. Amacam, ada berani..??!!

Thursday, June 03, 2010

trimas boss

7 hari jer lagi...

start next week sampai ler bulan depan, ramai yang datang ke opis dengan mata bengkak tak cukup tido. topik perbualan pun bakal berubah buat sementara waktu. orang yang tak tahu-menahu langsung pun akan turut sama bersembang nak tunjuk terror. padahal mana rupa rumput pun tak kenal. padang depan rumah pun tak pernah ada hati nak pijak.

petang tadi kat opis, boss aku sudah sound sama aku.. katanya nak bawak masuk tv satu..
memang bagus aku katakan cadangan beliau tu. lagi meriah ler keadaan opis dengan hiruk pikuk sorakan manusia-manusia. aku cakap kat boss... nak lagi best kasi masuk flat screen 40' inch nyer. lagi real boss...

tapi, design work yang berlambak dalam tray tu sapa nak tolong settlekan pulak?

trimas boss kerana memahami ku. dalam sebulan tu kita rest kejap work kita yer boss...
boss takyah keluar pegi buat marketing dan aku takyah teruk-teruk nak ngadap monitor siapkan dateline. tak gitu boss...?!

gaji still jalan yer... boss..!?

hari ini dan semalam..

camanalah aku bole terjerumus dalam bidang keje yang aku buat skang nih...

hari-hari dateline..
hari ni dateline...
esok dateline...
lusa dateline...
tulat pun dateline..
semalam pun sama...
hari-hari yang sebelumnya pun camtu jugak..

tu baru company kecik besar taik idung, belum lagi masuk company taraf keparat-keparat tu...
mau tak balik rumah terus aku...
mintak kerani kot baru dapat balik awal, keje pun tenang...
mintak promoter kat supermarket billion bole balik cepat, tapi gaji ciput ler...

dah tu gaji skang ni besor sangat ker..??? #$%@!!!

kisah betul..

8.30 am to 5.30 pm - dalam appointment letter..

8.30 am to 7.30 pm - durasi sebenar aku habiskan masa di pejabat..

bila sesekali dapat balik on-time 5.30, rasa nak laungkan 'merdeka' 7x macam yang Tunku pernah laungkan..

tu pun tak kaya-kaya jugak, ambik gaji buang gaji... tu je lar..

bila lar agaknye........ hish... #@%$!!!

Tuesday, June 01, 2010

ish.. ishh..

macam manalah ada menteri kita yang boleh galakkan pertaruhan dalam sukan? bukankah pertaruhan itu boleh membawa kepada unsur-unsur perjudian. orang macam tu pun layak di angkat sebagai ketua atau wakil kepada rakyat... ish.. ishh..

an justice 4 all..

Jumaat ari tu ada live bola kat TV 1.. Fiesta Perak Cup. Lagenda Perak beraksi. Antara pemain yang akan beraksi adalah Azizul Abu Hanifah.

Game setart 8.45 pm. Masa live nampak team lawan dah bersiap sedia tapi player Perak tak keluar-keluar dari bilik persalinan. Game start agak lambat. Ada cerita mengatakan Player Lagenda Perak dah bukak boot dan Jersi tak nak main sebagai protes kerana Azizul tidak dibenarkan bermain bersama mereka.

Pengurus pasukan Dato Jamal Nasir terpaksa memujuk pemain agar bermain dalam perlawanan tersebut demi menjaaga nama pengajur dan perlawanan tersebut juga di siarkan secara langsung.

Kes berpunca dari team lawan yang buat protest kerana Lagenda Perak menurunkan Azizul Abu Hanifah sebagai salah seorang pemain. Untuk makluman Azizul digantung dari menyertai mana-mana kejohanan anjuran FAM atas kes beliau satu ketika dulu. Dengarnya seumur hidup..

Tapi game malam tu anjuran FAM ker? Wak J kata kalau Azizul beraksi akan menengelamkan aksi dan prestasi team lawan dan antara meraka adalah kakitangan FAM.. Mungkin sebab tu kot maka Azizul tidak boleh beraksi....

Aura Azizul begitu kuat sehingga hari ini, sampaikan dalam perlawanan charity seperti Jumaat lepas pun beliau tidak boleh beraksi. Takut berjangkit dekat pemain lain gamaknya..

Kalau macam nie punya perangai pun ada..lengkali jangan buat hukuman gantung main bola.. tapi tukar ker hukuman tembak sampai mati..

Dan tambah sekali kalau setiap kali ranking Bolasepak Malaysia jatuh... mana-mana yang terbabit mengendalikan persatuan tersebut bawak-bawak berambus... bagiler kat orang lain pulak.. awak tu dah tak de idea... kata bodo kang marah..

The event is organised by Manifest Media Sdn. Bhd, the publisher of Majalah Stadium, Perak State government and Radio Perak FM.

TAK DE NAMA F.A.M PONNNN???? Abis kenapa ada muka tak malu nak sibuk.

"Piala cap ayam macam tu selangor dok gila nak gak.. sampai protes-protes..... orang nak tengok legend main.... bukan heran sangat sapa yang menang.... tarak akai punya selangor"

p/s :- sumber diperolehi dari yob4ever.com. penyokong-penyokong selangor jangan marah yer.. apa yang dicakap tu ada betulnyer.. zainal ngan dollah tu rekod bersih sangat ker? ada orang yang berpengaruh cover, boleh le selamat...

Wednesday, May 05, 2010

anak abah..

hairan bin ajaib...
bagaimana seorang remaja yang baru berusia 15 tahun boleh memandu kereta?
tak taulah kalau akta undang-undang keselamatan jalan raya dah digubal di parlimen, membenarkan individu dibawah umur 17 tahun mengambil lesen kenderaan.

telah menjadi kebanggaan bagi mak bapak zaman sekarang membenarkan anak-anak mereka untuk memandu kenderaan seawal usia belasan tahun lagi.

yelah, barulah orang lain tengok tu rasa dengki sikit. anak awak sorang je yang pandai bawak kereta, bawak motor. orang lain pun cakap andalah mak bapak yang paling pandai sekali kat dunia ni dalam bab-bab mendidik anak.

anak-anak tak boleh ditegur, dimarah malah dijentik sikit pun tak boleh. nanti anak-anak tu lari pulak dari rumah. tapi kalau anak-anak tu perangai dah kalah lagi dari syaitan dan iblis adalah patut dibelai dan diberi kasih sayang sepenuhnya.

teringat kat iklan dalam sinar fm tu.... 'alahai, anak abah...'..

apabila #2

apabila pihak polis makan rasuah semua masyarakat mula menyelar dan mencaci dengan pelbagai 'statement' dan sentimen-sentimen kurang enak.

mengapa pak menteri dan mak menteri , dato'-dato' dan tan sri-tan sri makan rasuah tidak diselar dan dicaci dengan bahasa-bahasa kreatif kurang sopan biadap kurang ajar kamu?

apabila pihak polis menyalah-gunakan kuasa ramai pula yang melaungkan 'statement' human right sana sini, anti sana dan anti sini.

mengapa pak menteri dan mak menteri, dato'-dato' dan tan sri-tan sri menyalah-gunakan kuasa tidak kamu laungkan hak-hak dan anti-anti kamu ke sana ke mari?

sepuluh ringgit yang diberi oleh pesalah jalan raya kepada anggota keselamatan lalu lintas untuk mengelak dari di saman sudah mampukah bagi anggota itu untuk membeli sebuah rumah, perkakasan elektrik, perabot rumah, barang-barng kemas buat isteri dan hanset buat anak-anak?

bagaimana pula dengan insentif lima puluh ribu yang diberikan kepada peneroka-peneroka?

bagaimana pula dengan sikap diri sendiri yang tidak pernah mahu mematuhi arahan-arahan dan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan padahal ia demi menjamin keselamatan dan kestabilan diri sendiri?

atau diri sendiri yang sebenarnya jenis tak boleh ditegur, ego bodoh sombong, jenis tak makan saman dan merasakan diri sendiri sahaja yang betul?

cermin diri sendiri dahulu...

apabila...

apabila kaum wanita disarankan memakai purdah, menutup auratnya, maka ramai yang mengatakan ianya suatu bentuk penindasan dan berfikiran ala konservetif.

apabila kaum wanita menjadi suri rumah tangga, menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri dan ibu maka ramai yang mengatakan ianya suatu bentuk 'lifestyle' yang ketinggalan zaman dan ala ortodoks.

apabila kaum wanita dikatakan tidak mampu menjadi pemimpin maka ramai yang melaungkan slogan ' tangan yang menghayun buai, mampu menggegarkan dunia'.

tetapi,

apabila kaum wanita dijadikan 'front cover model', mendedahkan auratnya di khalayak ramai, dijadikan santapan seks sang jantan di kelab-kelab malam, dijadikan 'porn actress' atau 'porn star' di dalam industri-industri hiburan maka tiada salah dan silapnya.

kemana hilangnya istilah-istilah penindasan, human right, konservetisme dan ortodokisme??

siapa yang menindas dan siapa yang merelakan ditindas???

nothing

restless mind
wondering all days
nothing to do
nothing to say...

Monday, April 12, 2010

nasik lemak

Malam semalam, aku keluar cari barang makan. Mak aku tak masak, tak tau nak masak apa katanya. Lidah teringin pulak rasa nak makan nasik lemak. Round sampai ke Manjoi cari kot-kot ada orang jual nasik lemak malam-malam ni.

Kat taman aku sekarang banyak gerai-gerai makan dibuka waktu malam. Dari Silibin membawak ke Manjoi. Macam-mcam juadah boleh dapat. Tapi dalam hati still mau cari nasik lemak jugak.

Tengah dok melilau cari ternampak ada dua orang perempuan jual nasik lemak. Si emak dengan anak perempuannya, betul-betul kat bawah tiang lampu berhadapan dewan orang ramai Manjoi. Aku cadang nak singgah sekejap tengok, cadangnya nak beli. Tapi tak jadi singgah aku terus je drive sampai ke area Manjoi. Kat situ ada spot gerai-gerai kecik jual macam-macam barang makan. Cari nasik lemak takde. Sudahnya, aku beli pau ayam sama daging dengan cendawan goreng sebungkus. Mak aku heran kenapa aku tak jadi singgah beli nasik lemak tadi.

Masa dalam keta nak menuju ke rumah, mak aku tanya pasal apa tak beli nasik lemak tu tadi. Dengan selambanya aku menjawab tanpa rasa segan silu. Aku katakan...,

"dah kecik sangat nasik lemaknya, saiz 'tetek' budak perempuan tukang jual tu pun besar lagi... apa rasa..!!"

flat dan golf

Buat rumah flat tinggi-tinggi tapi luasnya ada dalam sekangkang kera.
Yang duduk dalam rumah tu dalam bilangan 5 orang ke atas.

Buat padang golf luas-luas tapi yang mainnya ada dalam 2 orang je tu pun dah dua kutuk nak mampus.
Rumah dah kata pegi, kubur kata mari.

Saturday, April 10, 2010

hanya untuk....

Hanya untuk yang tak paham, yang tak mau nak paham, yang saja buat-buat tak paham dan yang memang langsung sepatah haram tak paham atau yang memang bodoh bengap sangat-sangat...
"AGAINST THE SYSTEM DOESN'T MEAN THAT WE DON'T LOVE OUR COUNTRY."

berita

Sekarang ni aku banyak layan berita mandarin ngan tamil jer. Asal nak tengok berita jer aku akan tune ke saluran tv2. Aku nak cuba ikut seruan kerajaan 1M. Aku cuma layan berita dunia tv1 jam 11.00 malam jer. Memang sepatah haram pun aku tak paham cuma berpandukan pada gambar jer.

Bukannya apa, at least tak le telinga ni penuh sarat dengan bahan kutuk mengutuk antara satu sama lain, sesama bangsa, sesama warna kulit dan sesama agama. Dah tak larat dah deria pendengaran aku menanggung beban tersebut. Apa yang aku faham, warta berita sepatutnya menjadi medium utama bagi memperoleh maklumat dan berkongsi pengetahuan. Tapi kini warta berita dah jadi satu saluran, medan malah medium bagi pihak-pihak tertentu untuk meraih undi dan sokongan dengan cara paling keji di sisi agama iaitu meng'fitnah' dan mengumpat.

Macam manalah seruan 1M nak tercapai kalau dah sesama kaum bangsa dan agama sendiri pun takde perpaduan. Inikan pulak nak menyatukan kaum bangsa dan agama yang lain. Apa ada hal dengan beza warna dan logo bendera kalau betul nak 1M...?!

Saturday, April 03, 2010

apa hal?!

Apa hal nak perjuangkan hak asasi kaum wanita sana sini?!
Apa hal nak laungkan kebebasan wanita sana sini?!
Apa hal!!

Dok sibuk perjuang hak sana sini padahal diri sendiri pun tak pernah nak bersyukur dan berterima kasih kerna dilahirkan sebagai seorang wanita.

Padahal tanggungjawab sebagai seorang isteri terhadap suami, anak-anak dan rumah tangganya sendiri pun dok suruh orang gaji indon yang buat.

Padahal diri sendiri pun dok dedah aurat sana-sini, apa lagi nak bertudung yang punya senang pun tapi tak boleh nak buat. Tak cukup dengan itu dok pertikaikan tentang hukum aurat wanita sedangkan telah nyata dan jelas hukum itu dari yang Maha Esa dan bukannya suka-suka ditulis sendiri.

Padahal diri sendiri pun tidak pernah nak bersyukur dan nak memahami fitrah dilahirkan sebagai seorang wanita.

So, apa hal!!

mengilai di gig.

8 tahun tu..

Hari Rabu lepas aku menonton rancangan 'Bersamamu' kat tv3. Bukan minat sangat pun tapi pasal minat kat 'host'nya yang cun tu jer. Kesian pulak aku nengok kat budak laki dalam slot hari tu, ada penyakit dari dalam perut yang tak dapat dikesan oleh doktor. Skang budak tu terlantar jer kat umah tanpa mampu berbuat apa-apa. Mengikut kata ibunya, ia berpunca selepas pembedahan membuang apendiks yang dilakukan ke atas anaknya. Malah menurutnya lagi, mereka sudah berulang-alik ke hospital setiap tahun bagi mengesan apakah penyakit sebenar yang dialami anaknya itu dan kini dah masuk 8 tahun tapi masih tiada sebarang jawapan lagi dari pihak hospital.

Aku terfikir sejenak. 8 tahun tu. Bayangkan, bukannya 8 bulan, bukannya 8 minggu, bukannya 8 hari dan bukannya 8 jam. 8 tahun..! Sepatah haram jawapan pun tak dapat lagi. Tu belum kira yang setiap bulan kena pegi buat medical check-up kat hospital lagi. Tak termasuk duit ubat lagi. Dah 8 tahun... Apa tujuan suruh datang hospital setiap bulan pun aku tak tahu. Bukannya makin sembuh pun. Hospital kerajaan pulak tu. Takkan tak cukup facility kot. Takkan takde doktor yang terlatih kot. Last-last, emak aku pulak bersuara dari dapur. Kata mak aku "pasal yang sakit tu bukan dari golongan berada, bukan anak dato', anak tan sri... tu yang sampai 8 tahun tu... nak cukupkan lagi 2 tahun baru ler dapat tahu apa penyakitnya...". Aku tersenyum sendirian.

Nasib budak lelaki itu baik kerana mendapat perhatian dari ahli dewan undangan negeri tempatnya. Sekali lagi emak aku bersuara, sayup-sayup dari dapur... "dah masuk tv baru ler nak nampak batang hidung..! selama hari ni.. apa yang kome nampak..?!". Aku tersenyum lagi.

Mungkin betul cakap mak aku tu, kena jadi orang kaya dulu baru dapat bantuan. Kena jadi anak dato', anak tan sri dulu baru boleh dapat bantuan. Kena masuk tv3 slot 'Bersamamu' baru orang nak datang rumah hulur bantuan.

Kesimpulannya.....???

Tuesday, March 16, 2010

1997 & 2001


Langsuyr - Tangisan Embun Pagi (Penang MetalFest 1997)
p/s : time 97 ni aku baru form 2, tengah berjinak-jinak lagi. aku dedicate khas buat hang Zaharul Nizam (Lone). hang le orang pertama yang aku kenal kat kolej dulu (2001) yang layan muzik sama macam yang aku minat, bebudak lain semua gila linkin park korn tak korn, rimas aku!

Walimatul Urus Zaharul Nizam..


Hari Ahad semalam, aku ke Batu Hampar, Beruas. Meraikan majlis perkahwinan kawan yang sama-sama di kolej dulu. Zaharul Nizam atau lebih senang dikenali dengan panggilan 'Lone' diijab kabulkan bersama pasangannya dari Kedah yang aku sendiri pun lupa nak tanya nama isterinya. Bagaimana mereka berkenalan pun aku tak tanya. Sorry, i'm not a reporter yang suka terjah-terjah macam kat tv3 tu.

Zaharul Nizam dan pasangannya mengenakan sut pengantin berwarna hijau katak pisang sedang enak bersantapan ketika aku baru sampai ke rumahnya. Dengan hanya berbekalkan address yang di'sms'kan 'Lone' kepada aku dua hari sebelum tarikh perkahwinan, aku dengan selambanya pegi mencari rumah Lone tanpa sebarang petunjuk arah pun. Jenuh le bertanya dengan orang-orang kat situ. Nasib baik le diorang kenal dengan bapak member aku ni. Takpe, yang penting aku sampai.

Tak ramai member-member kolej yang hadir pun. Yang ada pada hari tu, Munir and wife together with their daughter, Boreh, Poppie dengan rambut barunya dan aku yang semakin membesar dengan sihat bagai budak Milo. Trong pun ada juga. Macam biasalah, oleh kerana dah lama tak bersua maka pada hari itu bolehlah diibaratkan macam slot 'jejak kasih' cuma tanpa sebarang linangan air mata. Walaupun tak ramai member-member yang hadir at least dapat jugak la melepas kerinduan masing-masing. Paling aku tak tahan dan tak boleh lupa bila Lone tanya kat Boreh, "nak air ketum tak..?", ni import khas dari Kedah katanya. Dengan selamba dan tanpa rasa segan silu, si Boreh meneguk tonik tersebut sehingga licin seplastik di depan mata emak aku yang turut aku bawa bersama. Bukan dia sorang je pun yang teguk, orang lain pun sama. Lantak korang le, jangan ada yang terbalik atau jatuh masuk gaung keta sudah.

Gambar pun tak dapat nak ambik banyak sangat, maklum le si pengantin pun sibuk melayan tetamu yang hadir. Frust jugak sebab aku tak dapat nak bergambar dengan Lone termasuk le member-member yang lain walaupun kamera dah bawak. Tapi yang pentingnya, aku dah sampai rumah hang Lone. Hang bila lagi nak datang rumah aku?!

Poppie dengan rambut baru...

wife dan anak Munir..

Saturday, March 13, 2010

Thursday, February 25, 2010

0:00 - 0:03



p/s : playlist minggu ini, grindcore. the shortest music video ever made. aku pun reti...

Friday, February 19, 2010

ada paham?

Bila tiba bulan perayaan ni macam biasalah majlis rumah terbuka merata sana-sini. Tak kiralah apa bangsa mahupun agama sekali pun turut sama-sama berkunjung dan memenuhkan rumah terbuka. Makan free lah katakan, sapa yang tak nak ye tak. Barang free memang kebiasaannya sedap-sedap dan best-best belaka. Sekarang ni dah tak kisah dah, rumah terbuka apa pun semua bangsa main redah jer tanpa mengira perayaan yang disambut. Orang Islam pun dah boleh menyambut Kristmas dah tanpa segan silu lagi. Rasanya belum ada lagi rumah terbuka yang tak pernah dikunjungi sesiapa pun sekarang ni. Pendek kata, kalau rumah terbuka tu start pukul 4.oo petang karang, pukul 2.00 dah tertonggok tak tau malu dok kat meja makan. Tu belum kira bab makan lagi tu. Ada sesetengah tu makan dah standard macam setahun tak pernah makan. Melantak tak ingat tanpa ambik kisah apa bahan atau menatang yang dah dibubuh dek tukang masak dalam masakan tu. Halal haram belakang kira. Kalau dok pikir pasal halal haram nanti tak dapatlah pulak nak menyahut seruan kerajaan 1 Malaysia. Betul jugak tu. So bedal je lah. Alah, lambat lagi nak mati...

Satu benda yang masih aku tak paham. Buat rumah terbuka, memang full booked. Buat forum perdana, ceramah agama dan majlis tilawah Al-Quran tak boleh nak full booked. Bangsa yang bukan Islam tu dah tentu le tak datang tapi yang herannya, orang melayu, orang Islam sendiri pun susah nak nampakkan muka dan rajinkan diri ke majlis yang macam tu. Yelah, boring la katakan. Buat ngantuk je. Apa yang ada pun, dok dengar bebelan si penceramah ada le. Lagipun bukannya ada artis pun. Kat sini yang dah lari sikit seruan menteri kita 1 Malaysia tu. Kalau kat majlis rumah terbuka tu selain makan-makan turut diserikan lagi dengan artis-artis top masa kini. Ada Ning beb... silap-silap Rozita Che Wan pun datang melantak sekali. Untung aku...

Sekarang ni aku dah mula paham satu benda. Kalau nak buat apa-apa majlis yang sure full punyer mesti kena panggil artis. Setlist artis mestilah bebudak AF, tak pun band-band indie boleh jalan gak, sure gerenti senyum sampai ke telinga tuan punyer majlis. So kesimpulannya, kalau nak seruan P.M. kita tercapai kenalah panggil artis untuk serikan lagi majlis. Tu sebab kalau korang perasan la, majlis tilawah Al-Quran pun dah ada sesi nyanyi-nyanyi. Nak buat kempen anti dadah, kempen keselamatan jalan raya dan macam-macam kempen lagi pun kena ada sorang dua artis. Kalau tak, usah haraplah orang nak jenguk-jengukkan muka. Orang kita bukan kisah pun apa mesej yang kerajaan nak sampaikan janji nyanyi-nyanyi dan hiburan-hiburan mesti kena ada. Kalau tak, tak jalan kempen.

Oleh itu, demi memastikan seruan kerajaan tercapai, setiap majlis atau kempen yang hendak diadakan mestilah jemput artis. Ada paham?