Thursday, August 11, 2011

3 kali jer curang, bang... (sekadar renungan)

Pada satu malam, ada pasangan yang agak berumur sedang makan malam dengan romantiknya bagi menyambut ulang tahun perkahwinan mereka yang ke 50.


Suaminya, seorang Tan Sri dan bekas ahli politik mula bercerita tentang nostalgia mereka suami isteri. Sekian lama hidup bersama, suka duka, susah dan senang. Si suami memang menyanjung isterinya, bernama Maria.


"Maria, selama kita kahwin ni, suka duka kita lalui, susah senang kita tempuhi, abang amat menyayangi Maria, tapi ada satu perkara yang asyik bermain-main di benak abang ni dan abang selalu bertanya-tanya. Berterus-teranglah dengan abang pada malam ini, pernah tak Maria curang dengan abang selama ini?"


Maria agak terkedu sekejap dan merenung panjang suaminya itu, lalu berkata dengan penuh kekesalan, "ya abang, Maria mengaku pernah curang dengan abang tapi hanya 3 kali sahaja selama ni."


"3 kali?", Tan Sri tu agak terkejut, tapi taklah marah, dah tua dah dan memang berniat untuk memaafkan isterinya. "Bagaimana boleh terjadi 3 kali tu Maria?"


Dengan perlahan-lahan si isteri mula membuka cerita lama. "Abang ingatkan masa kita mula-mula kahwin, terus beli rumah dan selang beberapa tahun, kita susah sangat masa tu hingga rumah kita hampir nak dirampas oleh pihak bank."


"Ya, abang ingat peristiwa tu," jawab si suami. Si isteri menyambung cerita, "abang pasti ingat yang pada suatu petang tu Maria pergi berjumpa pegawai bank tu dan esoknya, bank tu tak jadi rampas rumah kita, malah bagi tambahan pinjaman untuk abang mulakan perniagaan."


"Emmm... sukar buat abang menerima kenyataan ini tapi abang maafkan Maria kerana apa yang Maria buat tu untuk masa depan kita jugak", kata si suami. "Kali ke 2 pulak?"


"Abang ingat tak abang hampir menemui maut sebab ketumbuhan dalam otak?", si isteri menyambung cerita. "Ya, abang ingat." jawab si suami. "Kalau macam tu, abang pasti ingat yang Maria ada pergi jumpa doktor pakar tu dan esoknya, dia setuju buat pembedahan untuk abang tanpa bayaran apa-apa pun.."


"Oh Maria.. walau perit hati ini mendengarnya, tapi abang tetap maafkan Maria sebab apa yang Maria buat tu untuk masa depan kita jugak dan kerana sayangkan abang jugak.." kata si suami.

"Yang kali ke 3 macam mana pulak?" tanya Tan Sri.


Si isteri menundukkan mukanya dan menjawab penuh lemah, "abang ingat tak masa abang bertanding merebut kerusi bahagian dan abang perlukan 248 undi lagi..."


Tan Sri pengsan kat situ jugak.....


- sumber dari http://www.malaysiaria.com.my

1 comment:

leave your comment or leave this site!!